Românii din categoriile vulnerabile vor primi vouchere sociale mai mici în 2025, potrivit programului „Sprijin pentru România”. Iată câți bani vor intra pe cardurile acestora, o dată la două luni.

Vouchere sociale 2025

Programul „Sprijin pentru România” continuă și în 2025 și are ca scop scăderea riscului sărăciei la nivel național. Acesta este finanțat prin fonduri europene, gestionate de MIPE.

Anul acesta, beneficiarii voucherelor sociale au primit un ajutor de la stat în valoare de 1.500 de lei. Banii au fost distribuiți în 6 tranșe egale, o dată la două luni. Ultima sumă de 250 de lei va intra în conturile acestora la jumătatea lunii decembrie.

Potrivit programului, în perioada 2025 – 2027, persoanele din categoriile vulnerabile vor primi mai puțini bani de la stat. Mai exact, suma alocată pentru fiecare dintre cei peste 2.500.000 beneficiari va fi doar 750 de lei.

Acești bani sunt transferați direct pe cardurile sociale, în 6 tranșe egale de câte 125 de lei, o dată la două luni. Modificările aduse programului „Sprijin pentru România” reflectă o reducere a frecvenței ajutoarelor și o recalibrare a beneficiarilor pentru perioada 2025-2027.

Banii pot fi folosiți doar pentru achitarea de alimente și mese calde, în termen de 12 luni de la distribuire. În caz contrar, se vor pierde.

Vouchere sociale
Vouchere sociale pentru pensionari. Imagine generată de IA/DALL-E

Cine beneficiază de vouchere sociale în 2025

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

b) persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, potivit mmuncii.ro.

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice. De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În ce situații poți fi sancționat?

Conform legii, sunt interzise și se sancționează următoarele:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

Citește și: Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Vezi câți bani primesc copiii și până la ce vârstă

d) comercializarea tichetelor sociale; Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.