Sărbătorile religioase sunt foarte importante pentru creștini, fiind momente de reflecție, recunoștință și apropiere de Dumnezeu. Este sărbătoare mare pe 8 noiembrie, ziua în care credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Iată câți români le poartă numele!

Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2024

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși cinstesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Este una dintre cele mai mari sărbători din calendar, notată cu cruce roșie.

Sfântul Mihail este arhanghelul cu sabia de foc. Conform scrierilor bisericești, a fost pus de Dumnezeu să păzească intrarea în Rai. În Apocalipsă, Arhanghelul Mihail este cel care conduce cetele îngerești împotriva diavolului.

Numele de „Mihail” provine din ebraică și înseamnă „cine este ca Dumnezeu?”, „cine se compară cu Domnul?”, acesta fiind considerat o rugăciune de slavă către Domnul.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce trebuie să faci pe 8 noiembrie?

Se spune despre Sfântul Arhanghel Gavriil că este mesagerul Domnului, dar și cel ce înfruntă demonii și răul. În biblie, Sfântul Gavriil este cel care a anunțat Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi Nașterea lui Iisus Hristos.

Numele Gavriil provine tot din ebraică și înseamnă „Dumnezeu este puternic”, „Dumnezeu este puterea mea” omul își găsește puterea în Dumnezeu, potrivit doxologia.ro.

Rugăciune în biserică
Rugăciune, în zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Câți români își serbează ziua de nume pe 8 noiembrie

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 1.3 milioane de români își sărbătoresc ziua de nume pe data de 8 noiembrie. Dintre aceștia, 586.395 sunt femei şi 735.450sunt bărbaţi.

Nume derivate Mihail: Mihai, Mia, Mihaela, Mikaela, Mikael, Michi, Miky, Mihalcea, Mihăiță.

Nume derivate Gavriil: Gabriel, Gabriela, Găbița, Găbiță, Gabi, Găbițu.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, români din toate colțurile țării se îmbracă în haine de sărbătoare și merg la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Credincioșii se roagă și mulțumesc Sfinților și lui Dumnezeu, cinstind astfel această zi sfântă din calendarul ortodox.

Persoanele care poartă numele Sfinților Mihail și Gavriil obișnuiesc să petreacă timp cu familia și prietenii în această zi. Sunt organizate petreceri, cu mese pline de bunătăți și diferite activități.

Citește și: Știați că vom avea o nouă sărbătoare națională din 2025? Iată pe ce dată pică!

Superstiții legate de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil

  • În Bucovina, oamenii spun că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte.
  • Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați patroni ai casei și se spune că ei ard păcatele sufletelor.
  • În popor se spune că Arhanghelul Mihail îi păzește pe cei răpuși de boală. Dacă veghează la capul bolnavului, acesta va muri, iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.
  • Sfântul Mihail este considerat protectorul călugărilor și armatelor creștine.
  • Sfântul Mihail ține ciuma în frâu, pentru protejarea creștinilor ortodocși.
  • Credincioșii susțin că Sfântul Gavriil este protectorul fecioarelor creștine, a femeilor care nasc și al copiilor.
  • La sate, oamenii evită munca la câmp, pentru a fi feriți de boală și necaz.
  • Fiind o sărbătoare cu Cruce Roșie, în această zi nu se spală, nu se mătură, nu se coase și nu se fac treburi grele în gospodărie.