Prețul gazelor naturale va crește pe piața din România, în această iarnă. Iată cât vom plăti pe facturile la căldură în următoarele luni, comparativ cu anul trecut.

Se scumpesc gazele naturale în România

Gazele naturale vor costa mai mult în România, în ultimul trimestru al anului 2024, potrivit unei declarații transmise de Alina Popa, CFO al OMV Petrom. Cu toate acestea, prețurile vor fi mai mici decât cele de pe piețele europene.

Dacă ne uităm istoric, vedem o diferență de 1 – 2 EUR pe MWh. Acum vedem că este mult mai mult decât atât: 5 – 6 EUR pe MWh. Acest lucru este determinat de diferitele fundamente ale pieței din Europa de Sud-Est, unde gazul este în principal gaz de conductă și mai puțin GNL.

În Europa Centrală și de Est, vedem mai mult GNL și de asemenea o anumită incertitudine, în ceea ce privește acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia. Se preconizează că acest lucru va continua și vedem unele creșteri ale prețului gazelor naturale și aici în regiunea noastră, față de T3/24”, a explicat Alina Popa, potrivit Economica.net.

Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?

Mai mult decât atât, oficialul companiei a afirmat că sunt mai multe gaze înmagazinate decât în anii trecuți, ceea ce poate aduce un profit companiei.

„Da, avem (mai multe gaze în depozite – .red.). Totul depinde, în cele din urmă, de nivelul la care vom putea vinde acest gaz natural, dar deocamdată, da, avem într-adevăr înmagazinare mai mare decât în anul precedent”, a declarat Alina Popa.

Facturile la căldură
Facturile la căldură. Imagine generată de IA/DALL-E

Cât plătim facturile la căldură în această iarnă?

Odată cu creșterea prețului pentru gazele naturale, tot mai mulți români sunt îngrijorați de plata facturilor la căldură.În România, costurile pentru încălzire variază în funcție de sursa de energie utilizată, fie că este vorba de gaze naturale, energie electrică sau sistemul de încălzire centralizată.

De asemenea, facturile la căldură pot varia semnificativ, în funcție de fiecare regiune, cu diferențe între orașe și zonele rurale. Gazele naturale reprezintă sursa principală de încălzire pentru multe locuințe din țara noastră.

Cu toate acestea, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat că prețurile facturilor nu vor fi mai mari decât iarna trecută, deoarece schema de plafonare este valabilă până pe data de 1 aprilie 2025.

Citește și: Vești bune pentru milioane de români. Câți bani vor primi pe cardurile alimentare în luna noiembrie?

„Prețurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de plafonare este valabilă până la 1 aprilie. Pentru un consumator casnic el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 de lei/kwh la gaz și la energie electrică, în funcție de consum, 0,68 lei/kwh, sub 100 de kwh pe lună.”, a transmis Ministrul Energiei.

Pentru un apartament cu două camere, o familie va plăti în jur de 700 – 900 de lei la factura de căldură, în timp ce pentru unul cu 4 camere, costurile pot ajunge și la 1.200 de lei.