Cămin sau chirie? Această întrebare stă pe buzele multor studenți care nu știu ce să aleagă atunci când vine vorba de locul undei vor sta pe durata facultății. Mai jos vă vom prezenta avantajele și dezavantajele ambelor variante, dar și câteva declarații ale studenților trecuți prin experiența alegerii.

Cămin sau chirie?

Cazarea la cămin rămâne în continuare o opțiune potrivită pentru un student cu un buget restrâns, dar mulți o aleg și pentru posibilitatea de a-și face prieteni noi și legături care pot dura o viață. Alții, care-și doresc intimitate, aleg chiria. Însă liniștea îi costă. O garsonieră, în București, costă 350 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere 400 de euro. Mai mulți studenți, au făcut declarații pentru click.ro despre cum este să fii student în prezent.

Cristina Caba este studentă, în anul III, la Business și Turism, ASE București. Ea recomandă locuitul în cămin deoarece acolo poți lega prietenii pe viață. Într-adevăr, Cristina este un exemplu, deoarece ea a avut rezultate bune la învățătură și a reușit să obțină o bursă. În acest mod, taxa pe care ea o achită pentru cămin este de 300 de lei, pe lună.

Fiind în anul 3, am reușit ca în ultimii doi ani să-mi acopăr singură taxele de cămin și alte cheltuieli, deoarece beneficiez de o bursă obținută pe baza rezultatelor din anii anteriori. În cazul în care rămân în „criză” sunt ajutată de părinți. 

Comparativ cu alte locuri, taxele de cămin mi se par accesibile, deoarece la buget valoarea maximă este de aproximativ de 300 de lei. Eu sunt locatară a căminului Moxa D, care are o poziționare foarte bună și condiții de trai decente.

Studenților din provincie le recomand experiența de cămin, deoarece primele prietenii se leagă în cameră. Personal, am avut foarte multe de învățat de la colegele de cameră, două dintre ele fiind din ani mai mari. Deși se spune că la cămin o să fie mereu gălăgie, am întâlnit maxim una sau două seri care să fie mai gălăgioase, în rest te poți odihni în liniște. Viața la cămin te poate face să ai sentimentul că aparții unei comunități. Mereu când întâmpini o problemă există o persoană care să te ajute, fie din partea administrației, șeful de cămin sau alți locatari care sunt dornici să ofere o mână de ajutor”, a punctat Cristina.

camin, chirie, studenti
Cămin studențesc Sursă: fotografie generată de DALL-E

Chiria poate ajunge să coste extrem de mult

Cristian Bode este student, în anul I, la Facultatea de Jurnalism, din București. El locuiește în chirie, într-o garsonieră, și plătește 350 de euro, pe lună. Părinții îl susțin deoarece el se concentrează pe studii.

„Părinții îmi dau bani. Chiria 350 euro. Facturi și altele încă 700 de lei, plus bani de cheltuială. Mă simt prost, părinții mei fac eforturi ca eu să pot acum să urmez cursurile unei facultăți. Însă momentan nu am ce să fac. Nu am timp să mă angajez. Pe viitor, însă îmi doresc. Tata, de exemplu, îmi mai trimite așa fără să știe mama, îmi dă 500 de lei, ca să am să-mi cumpăr ceva pentru mine. 

Îmi vine să plâng, știu că sunt bani pentru care el a muncit mult. Lucreză pe șantier, de dimineața până seara târziu, și nu îi e ușor. Da știu, aș putea să stau în cămin. Însă căminul nu este pentru mine. E prea multă gălăgie, nu m-aș putea concentra la învățat, eu dau randament când sunt singur. Sper însă să nu mai crească prețurile că nu îmi voi mai permite deloc chiria”, spune Cristian.