Anumite categorii de persoane pot accesa programul Noua casă în 2025. Află care sunt condițiile de acordare și cine poate beneficia de un credit garantat de stat.

Noua Casă 2025

Programul guvernamental „Noua Casa” are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Guvernul oferă garanții de până la 60% din totalul împrumutului destinat achiziționării unei locuințe.

Pentru locuințele cu un preț de până la 70.000 de euro, avansul minim este de 5%. În cazul în care valoarea unui imobil este mai mare, avansul necesar va fi de 15%. Anul acesta, plafonul alocat pentru programul Noua Casă va fi în valoare de 1 miliard de lei.

„Vom merge tot pe un plafon maxim de 1 miliard de lei, programul va rămâne neschimbat pentru că atunci când piața funcționează corect aceste măsuri anticiclice își dovedesc impactul în economie. Așa trebuie să funcționeze un instrument financiar, să nu intervină asupra cererii și ofertei”, a menționat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Cine poate solicita creditul Noua Casă în 2025?

Programul guvernamental „Noua Casă” poate fi accesat de persoanele fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utila mai mică de 50 mp;
  • achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

La semnarea contractului, clientul trebuie să depună în cont un depozit colateral, echivalentul a trei rate. Acești bani vor rămâne blocați până la finalizarea creditului.

Noua Casă
Semnarea unui contract pentru casă nouă. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce pot cumpăra beneficiarii programului?

Potrivit regulamentului, cei care beneficiază de programul Noua Casă pot cumpăra:

  • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

Citește și: Ce se întâmplă cu Programul Rabla 2025? Ministrul Mediului a făcut anunțul oficial

  • locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.