Contul Junior Centenar a fost implementat începând cu anul 2019 și vine în ajutorul părinților care își doresc să economisească. Iată cum poți primi bani în plus pentru copilul tău!
Ce este Contul Junior Centenar?
Junior Centenar este un program dedicat familiilor cu copii. Prin intermediul acestuia, statul încurajează părinții să economisească pentru cei mici, de la naștere și până la vârsta de 18 ani.
Contul individual de economii Junior Centenar se deschide automat pe numele copilului, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.
Potrivit programului, titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care nu a împlinit 18 ani și este cetățean român. Alimentarea acestuia se poate realiza de către orice persoană care face transfer in contul trezoreriei cu numele, prenumele si CNP-ul copilului.
Citește și: Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Vezi câți bani primesc copiii și până la ce vârstă
Statul oferă bani în plus pentru copilul tău
Părinții pot transfera bani în contul copilului oricând doresc, nu neapărat din primul an de viață al acestuia. Avantajul este că, programul oferă o dobândă anuală de 3%, care se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani.
Mai mult decât atât, dacă vor economisi minim 1.200 de lei pe an, statul o să ofere o primă de 600 de lei pentru cel mic.
În contul individual de economii Junior Centenar, se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei prin:
- prin virament;
- mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A.;
- numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului.
Sumele depuse anual în cont nu trebuie să depășească un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.
În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, potrivit cnp.ro.
Când pot fi retrași banii?
Titularul contului poate retrage banii în momentul în care a împlinit 18 ani. Cu toate acestea, sumele existente pot fi folosite în cazuri excepționale, precum:
- achitarea cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;
Citește și: Burse școlare 2024 – 2025: Când ajung primii bani în conturile elevilor
- achitarea cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
- decesul titularului contului.